همشهری آنلاین-گروه سیاسی: لایحه حجاب و عفاف ۲۷اردیبهشتماه۱۴۰۲ به پیشنهاد قوه قضاییه در جلسه هیات دولت سیزدهم به تصویب رسید و ۳۱اردیبهشتماه۱۴۰۲ به مجلس ارسال شد. این لایحه در ابتدا ۱۵ماده داشت که در مصوبه نهایی به ۷۱ماده رسیده است. در گزارشی به مهمترین مفاد این لایحه در ارتباط با جرائم کشف حجاب و بدپوششی زنان و مردان در این لایحه پرداختیم.
اثبات بیحجابی فقط با دوربین
براساس این لایحه «کلیه ضابطان میتوانند درخصوص عدم رعایت حجاب شرعی یا بیحجابی و بدپوششی تصویر فرد را به سامانه اختصاصی که توسط فرماندهی انتظامی تهیه میشود، گزارش دهند.»
تصاویر دوربینهای نیروی انتظامی، دستگاههای اجرایی و دوربینهای وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و نیروهای مسلح برای اثبات بیحجابی استفاده میشوند.
در عین حال در لایحه آمده است «آیین نامه نحوه شناسایی مرتکبین بدحجابی، بدپوششی، کشف حجاب و نحوه اعلام مستندات به مقام قضایی و نحوه تعیین مجازاتهای قانونی و اعمال احکام قانونی تخفیف، تعلیق و سایر احکام فردی کردن مجازات توسط مقام قضایی و نحوه اعلام عمومی دادنامه جهت ایجاد بازدارندگی عمومی به تصویب رییس قوه قضاییه می رسد.»
جریمه افتادن شال و روسری
براساس لایحه «هر زنی در انظار یا اماکن عمومی یا معابر کشف حجاب کند به نحوی که چادر یا مقنعه یا روسری یا شال به نحوی که سر را بپوشاند بر سر نداشته باشد در مرتبه اول معادل جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی به جزای نقدی درجه پنج محکوم می شود. در صورت تکرار بیش از چهار بار مرتکب به مجازات تکرار جرم موضوع ماده (۳۷) این قانون غیر از حبس محکوم می گردد.»
مرتبه اول کشف حجاب: ۶ تا ۲۴ میلیون تومان
مرتبه دوم، سوم و چهارم کشف حجاب: ۲۴ تا ۵۰ میلیون تومان
مرتبه پنجم به بالای کشف حجاب: ۲۸۰میلیون تومان، مصادره کل اموال، انحلال شخص حقوقی
جریمه لباس تنگ و بدننما
براساس لایحه حجاب و عفاف برای زنان و مردان «بدپوشش» هم جرائمی در نظر گرفته شده است:
هرکس در انظار یا اماکن عمومی یا معابر مرتکب بدپوششی شود، در مرتبه اول معادل حداکثر جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی به جزای نقدی درجه پنج محکوم میشود. در صورت تکرار بیش از چهار بار مرتکب به مجازات تکرار جرم موضوع ماده ۳۷ این قانون محکوم میگردد.
مرتبه اول بدپوششی: ۶ تا ۲۴ میلیون تومان
مرتبه دوم، سوم و چهارم: ۲۴ تا ۵۰ میلیون تومان
مرتبه پنجم به بالای کشف حجاب: بیش از ۲۸۰میلیون تومان جریمه، مصادره کل اموال، انحلال شخص حقوقی، حبس ۲ تا ۵ سال
بدپوششی چیست؟
بدپوششی در لایحه مصوب مجلس تعریف شده است:
بدپوششی در مورد زنان عبارت است از پوشیدن لباس بدننما یا تنگ یا لباسی که قسمتی از بدن پایینتر از گردن یا بالاتر از مچ پا یا بالاتر از ساعد دستها دیده شود.
بدپوششی در مورد مردان عبارت است از پوشیدن لباس بدننما یا لباسی که قسمتی از بدن پایینتر از سینه یا بالاتر از ساق پا یا سرشانه فرد دیده شود.
حبس برای برهنگی در انظار
هر شخصی در انظار یا اماکن عمومی یا معابر اقدام به برهنگی یا نیمه برهنگی نماید یا با پوششی ظاهر شود که عرفاً برهنگی محسوب میشود بلافاصله توسط ضابطان بازداشت و به دادگاه صالح معرفی میشود و به مجازات حبس درجه چهار یا جزای نقدی درجه سه محکوم میگردد و در صورت تکرار مجازات حبس یا جزای نقدی یک درجه تشدید میشود ضابطان موضوع این ماده کلیه نیروهای فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) و ضابطان عام و خاص دادگستری هستند.
مرتبه اول برهنگی یا نیمهبرهنگی: ۵ تا ۱۰سال حبس یا ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان جریمه
تکرار برهنگی یا نیمهبرهنگی: حبس بیش از ۲۵سال، جزای نقدی بیش از ۲۸۰میلیون تومان، مصادره کل اموال، انحلال شخص حقوقی
جریمه بیحجابی در خودرو
وسایل نقلیه موتوری که راننده یا راکب یا سرنشین آن مرتکب بیعفتی، کشف حجاب، بی حجابی یا بدپوششی شود، توسط مأموران فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) ۵میلیون ریال جریمه میشود. همچنین اعمال جریمه برای وسیله نقلیه مذکور نافی اعمال احکام و مجازاتهای مقرر درخصوص مرتکب یا مرتکبان نیست. حکم این ماده در خصوص تاکسیها و مسافربرهای اینترنتی نیز جاری میشود. ثبت اولین تخلف، موجب عدم ثبت تخلفات بعدی از لحاظ زمانی نبوده و جریمههای نقدی جمع میشود.
درصورتی که راکب یا سرنشین موتورسیکلت مرتکب برهنگی، نیمه برهنگی، بدپوششی یا کشف حجاب شود، موتورسیکلت توسط ضابطان بلافاصله به مدت یک هفته توقیف و مالک آن توسط مرجع قضائی به جریمه معادل بیست میلیون ریال محکوم می شود. این حکم مانع از اعمال مجازاتهای مقرر در مواد (۴۷)، (۴۸) و (۴۹) نیست.
جریمهها چطور گرفته میشوند؟
«بانک مرکزی مراتب را به صورت برخط به تمام بانکها و مؤسسات اعتباری اطلاع میدهد تا از حساب بانکی متخلف یا محکومٌ علیه برداشت و به خزانه داری کل کشور واریز شود و از طریق سامانه ثنای قوه قضائیه یا سایر سامانه های اطمینان آور بلافاصله به اطلاع وی برسد. در صورتی که موجودی حساب متخلف کفایت پرداخت وجه را نداشته باشد، موجودی حساب کسر و مبلغ باقیمانده به عنوان بدهی وی در سامانه بانک مرکزی ثبت و در اولین زمان ممکن از حساب فرد برداشت و به حساب خزانه داری کل کشور واریز میشود...»
احکام مذکور در ماده (۶۳۸) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی و تبصره آن درخصوص حجاب شرعی و قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و مجازات فروشندگان لباسهایی که استفاده از آنها در ملأعام خلاف شرع است و یا عفت عمومی را جریحهدار می کند مصوب۱۳۶۵/۱۲/۲۸ با اصلاحات و الحاقات بعدی در مواردی که در این قانون حکم جدیدی تعیین نشده است، به قوت خود باقی است.
نظر شما